GOOGLE REKLAMLARI

Uyku apnesi kadınların da sorunu oluyor

25 Kasım 2012 Pazar
GOOGLE REKLAMLARI


Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neşe Dursunoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''uyku apnesi'' hastalığın genel olarak, nefes durmasına neden olarak uyku bölünmeleri ve horlama şeklinde görüldüğünü ancak yaptıkları laboratuvar çalışmalarında, hastalığın kadınlarda farklı belirtilerle de kendini gösterebildiğini tespit ettiklerini kaydetti.

Dursunoğlu, bu hastalıkla ilgili çalışmalar dünyada hep erkekler üzerinde yapıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: ''Oysa bu rahatsızlık, kadınlarda da görülüyor. Ancak kadınların hayatlarında, uykularının bölündüğü birçok dönem var. Kadınlarda adet görmeyle birlikte başlayan çok farklı uyku bozuklukları olabilir. Yine 9 ay gebelikte yaşanan çok farklı uyku dönemleri var. Emzirme döneminde en az 24 ay uykusuzluk ve uyku bölünmeleriyle başlayan uyku bozuklukları dönemi var. Kadının hormonal seyri dalgalanmalarla seyrettiği için uyku seyri de dalgalanmalarla seyrediyor ve uyku apnesi fark edilemeyebiliyor''

Uyku apnesinin, kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkilediği gibi kazalara da yol açmasıyla tehlikeli durumlara neden olabildiğine işaret eden Dursunoğlu, ''Uyku apne sendromunun kadınlarda da olabileceğini unutmamalıyız. Kadınlarda fark edilemeyen uyku apne sendromu, birçok iş ve ev kazasına davetiye çıkarıyor. Bu sorunu yaşayan kadınlar bazen gündüz iş yaparken uyku hali geldiğini için ocakta yemek unutup yangınlara sebep olabilir, elini kesebilir, sigara içiyorsa elinde sigarayla uyuyup kalabilir'' diye konuştu.

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

 
Bloggerized by Blogger Template