GOOGLE REKLAMLARI

İşte Ağrıları dindirme yöntemi

11 Ocak 2013 Cuma
GOOGLE REKLAMLARI


Ağrılar, vücudun alarm sistemidir. Bu alarm izlenerek işaret ettiği organ ve hastalık saptanır. Ağrının yeri bulunmadan ağrı kesici alınmamalı. Aksi takdirde alarm kapanır; hastalığa ulaşılamaz.
 Medical Park Samsun Hastanesi Algoloji (Ağrı) Uzmanı Prof. Dr. Fuat Güldoğuş; toplumun yarıdan fazlasının şikayeti olan ağrılarla ilgili soruları yanıtladı:
En çok görülen ağrı türü nedir?
Toplumda en sık görülen ağrı, baş ağrısıdır. Görülme oranı da yüzde 30 civarındadır. Ağrıların yarısından fazlasının nedeni ise başboyun bölgesi ve kas sorunlarına bağlı gerilimdir.

AKUT AĞRILAR ÖNEMLİDİR
Hangi ağrı normal, hangi ağrı problemlidir ve önlem almayı gerektirir?
Gerçekte normal ağrı diye bir şey olmaz. Ancak sık tekrarlayan ve müzminleşmiş ağrılar, kişi tarafından kabullenildiğinden ve hekim için acil bir araştırma nedeni olmadığından, normal gibi değerlendirilebilir. Önlem almayı gerektiren problemli ağrılar ise 'akut ağrı' diye bilinen, kişinin ilk kez yaşadığı ağrılardır. Bu noktada önemli olan ağrının yerinin ve nedeninin bulunmasıdır. Örneğin apandisit nedeniyle ani gelişen bir karın ağrısında; ağrının yeri bulunmadan ağrı kesici verilirse, bağırsak delinmesi bile olabilir.
Ağrı bir hastalık mı yoksa bir belirti midir?
Kişinin önceden tanımadığı bir ağrı ise belirti, uzun süredir bildiği bir ağrı ise hastalıktır. Belirti olan ağrılar vücut için bir alarm sistemi olarak tanımlanabilir. Bu sayede ağrının işaret ettiği organdaki hastalık saptanır. Bu ağrı alarmının yeri bulunmadan ağrı kesici verilmez. Aksi takdirde alarm kapatılır ve hastalığa ulaşılamaz. Hastalık olarak saydığımız kronik ağrılar ise bozuk bir alarma benzetilir ve tedavisi için birçok yöntem kullanılır.
Menopoz, hamilelik ve adet dönemleri; baş ağrısını ne şekilde etkiler?
Migren türü ağrılar menopoz ve hamilelik dönemlerinde azalır, hatta bazen kaybolur. Regl dönemlerinde ise sıklığı ve şiddeti artabilir. Gerilim tipi baş ağrıları ise regl döneminde belirginleşir, hamilelikte çok azalır, menopoz sonrası artar.
Ağrı sıklığı ile karakter yapısı arasında bir ilişki var mıdır?
Evet, hassas ve duygusal kişilerde ağrı algılama eşiği düşük olabilir. Gergin ve stresli yaşam ritmine sahip kişilerde, ağrı daha yoğun ve abartılı yaşanabilir.
Ağrı en çok hangi yaşlarda görülür?
Migren gibi bazı ağrılar orta yaşlarda sık görülür, ileri yaşlarda azalır. Kas-iskelet sistemi ağrıları ise ileri yaşlarda, kemik erimesi ve kireçlenmeler nedeniyle belirgin olarak artış gösterir.

'BÜYÜME AĞRISIDIR' DEYİP GEÇİŞTİRMEYİN
Çocuklarda görülen ağrılar; büyüme ağrısı dışında, sıklıkla bir hastalık işareti olabileceğinden, nedeni mutlaka araştırılmalıdır. Büyüme ağrısı, 3-12 yaş arası çocuklarda; genellikle bacaklarda, geceleri ortaya çıkan, birkaç dakika ile birkaç saat arası sürebilen ağrılardır. Tipik olmasına rağmen tanısı doktor tarafından konmalıdır.

EN SIK GÖRÜLEN BAŞ AĞRISI TÜRLERİ
Gerilim tipi baş ağrısı: Baş ağrılarının yarısından fazlasını oluşturur. Kulak arkasından şakaklara ve göz çukurlarına kadar yayılan ağrılardır. Ağrı kesicilerle zonklama kısmı geçse bile, ağrı günlerce devam edebilir.
Migren: Baş ağrılarının yaklaşık yüzde 10-15'lik kısmını oluşturur. Tek taraflı, 4-72 saat sürebilen, zonklayıcı türde ağrılardır. Bulantı, kusma, ışık ve sesten rahatsız olma sık görülür. En çok 25-45 yaş arasında görülür. Menopozdan sonra ise azalır.
Günlük süregen baş ağrısı: Bu ağrı, yanlış migren tanısı ile uzun süreli ağrı kesici ilaç kullanımı sonucunda gelişir. Tedavisinde ilk adım, gelişigüzel ağrı kesici kullanımını kesmektir.

AĞRI KESİCİLER DE BAŞ AĞRISI NEDENİ
Ağrıyı gidermek için alınan ağrı kesicilerin bir süre sonra ağrının nedeni haline geldiği doğru mudur?
Aşırı ve gereksiz ağrı kesici kullanımına bağlı gelişen baş ağrısı, 'günlük süregen baş ağrısı' olarak bilinir. Genellikle yanlış migren tanısı ile çok yüksek dozlarda ve uzun süre ilaç kullanımı, yeni model bir baş ağrısına neden olur. Bu baş ağrıları; gece uyurken hafifler, uyanınca tekrar şiddetlenir, gün boyu da devam eder.

BU BELİRTİLER İHMALE GELMEZ!
Baş ağrısı: Ani gelişen, şiddetli, bulantı, kusma ve görme bozukluğunun eşlik ettiği ağrı; beyin kanaması bulgusu olabilir.
Göğüs ağrısı: Ani gelişen ve artarak devam eden göğüs ağrısına sırt ve sol kol ağrısı, terleme ve nefes darlığı eşlik ederse; kalp krizi olabilir.
Karın ağrısı: Şiddetli karın ağrısı ve bulantı çocuklarda apandisit, yaşlılarda bağırsak delinmesi yönünden önem taşır.
Kol ve bacak ağrısı: Bu ağrılara kuvvet kaybı ve uyuşukluk eklenirse, zaman kaybetmeden doktora ulaşmalıdır.

KADINLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR
Baş ağrısına kadınlarda mı, yoksa erkeklerde mi daha sık rastlanır?
Bu sorunun cevabı baş ağrısının tipine göre değişebilir. Ancak genel olarak oranlara baktığımızda, baş ağrısının kadınlarda daha fazla görüldüğünü söyleyebiliriz.

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

 
Bloggerized by Blogger Template