GOOGLE REKLAMLARI

Muhteşem Yüzyıl ve Kanunî Sultan Süleyman

26 Aralık 2012 Çarşamba
GOOGLE REKLAMLARI


Kanunî Sultan Süleyman kimdir?
I. Süleyman, Sultan Süleyman-ı evvel, 6 Kasım 1494, Trabzon - 7 Eylül 1566, Zigetvar), Osmanlı İmparatorluğu’nun onuncu padişahı ve 89. İslam halifesidir. Batıda Muhteşem Süleyman, Doğuda ise adaletli yönetimine atfen Kanunî Sultan Süleyman olarak bilinmektedir. 1520’den 1566’daki ölümüne kadar, yaklaşık 46 yıl boyunca padişahlık yapan ve toplamda 13 sefere çıkan Süleymanın padişahlığının yaklaşık 8.5 yılını seferlerde geçirdiği ifade edilmektedir. Osmanlının hem en uzun süre görev yapan hem de en çok sefere çıkan padişahıdır.

I. Süleyman 1520 yılında, babası I. Selim’in vefatının ardından tahta çıktı. Batıda Belgrad, Rodos, Boğdan ve Macaristan’ın büyük kısmını imparatorluk topraklarına kattı. 1529 yılında Viyana’yı kuşatsa da çeşitli sebeplerden ötürü bu kuşatma başarısızlıkla sonuçlandı. Doğuda, Safevîlerle yapılan savaşlar sonrasında Orta Doğu’nun büyük kısmını ele geçirdi. Afrika’da imparatorluğun sınırları Cezayir’e kadar uzanırken; Osmanlı Donanması ise Akdeniz’den Kızıldeniz’e kadar olan sularda hakimiyet kurmuştu. I. Selim’den 6.557.000 km2 olarak devraldığı Osmanlı İmparatorluğu’nu,[5] padişahlığı döneminde 14.893.000 km2’ye ulaştırdı. Zigetvar Muharebesi’nin sonlanmasından yaklaşık bir gün önce, 6 Eylül 1566 tarihinde hayatını kaybetti ve yerine oğlu II. Selim geçti.



Muhteşem Yüzyıl'da yayınlanan son bölüm izleyicilere şok üstüne şok yaşattı. Mustafa ve Pargalı adım adım sona yaklaşıyor. Hürrem zaferine ulaşıyor. Hürrem fitil gibi doldurduğu Sultan Süleyman'ı Pargalı'nın üzerine salar. Pargalı ise Hürrem'den az kalmaz. Kendine yapılan oyunun farkına varan Pargalı Sultan Süleyman'ın karşısına çıkar ve Mustafa ile görüştüğünü anlatır. Sultan Süleyman artırk aklında hep bir soru işareti ile yaklaşacak Pargalı'ya. Her ne kadar inanmak istesede Pargalı'ya hiç bir şey -+eskisi gib olmayacak. Sultan Süleyman'ın gördüğü rüya Mustafa'nın ve Pargalı'nın adım adım sona yaklaştığını gösteriyor. Mustafa ise Pargalı'nın etkisiyle Helena'ya yolu gösterdi. Helena ise büyük hayal kırıklığı yaşar. Eski hayatına geri dönüş yapar. Mustafa bu kararı alırken büyük zorluk yaşar içi kan ağlasa da mecbur ayrılmak zorunda kalır Helena'dan..

HÜRREM KIZINA BİLE ACIMADI
Hürrem sarayı karıştırırken Mihriman'ın aşkına da şahit oldu. Taşrıcalı ile Mihriman'ın arasında yaşananlardan rahatsız olan Hürrem hemen el koyar bu duruma. Taşrıcalı'nın hayatını bağışlayarak kızından uzak durmasını sağlar. Mihrimah'ı da korkutarak tehlikeli işlerden uzak durmasını söyler. Mihrim ise ilk kez yaşadığı bu büyük aşkın bitmesiyle ağır bir depresyon geçirir. Yataklara düşer ama Hürrem'in kulağı bile duymaz bunu..

NİGAR KIZI İLE ÇARESİZLİK İÇİNDE
Nigar Kalfa kızını alıp kaçar. Tek derdi bir an önce kızıyla birlikte uzaklaşmak ama bu hiçde kolay olmayacak. Pargalı'dan kurtulmak mümkün olmayacak.

HATİCE SULTAN VE HÜRREM'İN SAVAŞI KIZIŞIYOR
Hürrem Firuze'yi gönderdi bunun zaferini doya doya yaşıyor. Şimdi tek derdi önce Pargalı'nın işine son vermek sonra oğlunu tahta çıkarmak. Firuze'nin gitmesi Hatice Sultan'ın bu savaşta yenildiğinin göstergesiydi. Hürrem'in bir an önce gitmesi gerekir ama bunu başarmak çok zor. Hürrem'e göre O'nun gitmesi ancak Sultan Süleyman'ın ölmesiyle olur başka yolu yoktur.

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

 
Bloggerized by Blogger Template