GOOGLE REKLAMLARI

TV Ekranına Bakılan Mesafe Gözü Yoruyor

16 Aralık 2012 Pazar
GOOGLE REKLAMLARI


Günümüzde başımızı nereye çevirsek gözümüz bir ekrana takılıyor. İş yerinde bilgisayar, evde televizyon… Uzmanlar, ekranlara doğru mesafeden bakmamanın göz yorgunluğu ve baş ağrısına neden olabildiği konusunda uyarıyor.

Op. Dr. Levent Akçay

Göz Hastalıkları Uzmanı

Günümüzde pek çok kişi, vaktinin çoğunu ekran karşısında geçiriyor. Yeri geliyor bilgisayar karşısında saatlerce çalışılıyor, yeri geliyor gece boyunca televizyon izleniyor. Ancak ekrana doğru mesafeden bakılmadığında gözlerde odaklama sorunu yaşanabiliyor. Doğru mesafe ayarlanamazsa göz kaslarında yorgunluk, baş ağrısı ve mide bulantısına neden olabilir.

EKRAN MESAFESİ NASIL HESAPLANMALI?

Çok yakın televizyon izleme ya da gereğinden fazla uzaktan izleme görsel açıdan kötü bir netleştirmeye yol açacağından göz kaslarında yorgunluk, baş ağrısı hatta mide bulantısına neden olabilir. Kişide kırma kusuru yani görme bozukluğu da varsa bu şikayetler daha da artacaktır. İdeal televizyon izleme uzaklığı da ekran boyutuna göre ayarlanmalıdır. Hesaplaması oldukça kolaydır. Hesaplama için baktığınız ekranın dikdörtgenin bir köşesiyle çaprazında bulunan köşesi arasında çizilen çizgi anlamına gelen “ekran büyüklüğü” baz alınır. Bu ölçü 2  ya da 2 buçuk ile çarpıldığında ideal uzaklık elde edilir. Örneğin 106 cm ekranda 2 ila 2 buçuk metre uzakta durmak idealdir.

Genelde televizyon uzaklığı iyi ayarlanıyor ancak bilgisayar ekranını ayarlamakta sıkıntı yaşanıyor. Çoğu kişi, bilgisayara çok yakın çalışıyor. Bu nedenle de gün sonunda gözlerde ağrı, yorgunluk, baş ağrısı duyuluyor.

ÇOCUKLAR DAHA YAKINDAN İZLEYEBİLİYOR

Çocuklar kısa kol boyuna sahip olduğundan ve yakın-uzak arasında çok rahat uyum yapabildiklerinden dolayı televizyonu yakından izlerler. Önlerindeki ekrana dokunma isteği nedeniyle televizyona yakın oturmak isterler. Ayrıca, çocukların uzak ve yakın bakışları arasındaki uyum gücü erişkinlere göre  yüksektir. Yani çok yakındaki ve uzaktaki cisimleri erişkine göre daha rahat netleştirirler. Bu durum çocuğunuzun miyopi olduğu anlamına gelmez. Ancak yine de şüpheleniyorsanız, ders yaparken ya da bir şekil çizerken çocuğunuzun durumuna bakın. Eğer çocuk, deftere kapanarak çalışıyorsa miyop ya da astigmat olabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

 
Bloggerized by Blogger Template