GOOGLE REKLAMLARI

Uzmanlardan Baş Dönmesi Uyarısı geldi

19 Şubat 2013 Salı
GOOGLE REKLAMLARI


Uzmanlardan Baş Dönmesi Uyarısı geldi.Baş dönmesinin genellikle denge sistemindeki bir bozulmadan ileri gediğini ve bunun hastalık olmadığını aktaran Doç. Dr. Uzar, hastalık olmadığı için hafife alınmaması gerektiğini çünkü bu baş dönmelerinin ciddi hastalıkların önemli bir belirtisi olduğunu kaydetti.
Uzar, "Sıklıkla hastaların ifade ettiği sersemlik, dengesizlik veya bulantı hissi tıbbi olarak gerçek bir baş dönmesi değildir. Kişinin kendisinin veya etrafının döndüğünü hissetmesinin ise gerçek bir baş dönmesidir. Baş dönmesi; iç kulak hastalıkları, sinir sistemi hastalıkları, psikojen ve sistemik nedenler olmak üzere değişik sebepleri vardır. En sık baş dönmesi sebebi ise Pozisyonel Vertigo olup, bunu denge sinirinin iltihabı ve meniere hastalığı takip eder. Bunların dışında beyin damar hastalıkları, beyin sapındaki ve beyincikteki iltihabi hastalıklar, MS, tümörler, migren atakları ve sara nöbetleri baş dönmesine neden olabilir" dedi.
Baş dönmesine eşlik eden uyuşmaya ve ağrıya dikkat edilmesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Uzar, tekrarlayan baş dönmelerine eşlik eden başka bir bulgunun olmaması durumunda kişinin ya meniere ya da pozisyonel vertigo hastası olduğunu ifade etti.
Doç. Dr. Uzar, "Her iki durumun ayırımı muayene ve işitme testleri ile yapılmaktadır. meniere için kulak içi basıncını azaltan koruyucu tedaviler, pozisyonel vertigo içinde manevra dışında iç kulaktaki denge organını duyarsızlaştıran denge egzersizleri uygulanır. Eğer baş dönmesi dışında başka bir yakınman da oluyorsa bu durumda hasta, mutlaka nöroloji uzmanı tarafından detaylı bir şekilde incelenmeli ve nedene yönelik tedavi verilmelidir" diye konuştu.
Baş dönmesinin tedavisinin nedenine göre değiştiğini ifade eden Doç. Dr. Uzar, baş dönmesinin nedenine yönelik tedavinin esas olduğunu dile getirdi. Doç. Dr. Uzar, "En sık baş dönmesi nedeni olan pozisyonel vertigo’nun tedavisinde bir sedye üzerinde hastanın başının belli pozisyonlara çevrildiği epley veya semont manevrası ismi verilen bir tedavi uygulanmaktadır. Bu manevralar baş dönmesine neden olan, yerinden oynamış iç kulak kristallerinin tekrar yerine gelmesini sağlar.
Bu tedavi sonrasında hastalardan 24 saat boyunca öne ya da arkaya çok eğilmemeleri ve başın yüksek pozisyonda tutulduğu bir şekilde yatmaları gerekir. Bunu etkin şekilde yapamayacak olan hastalara boyunluk kullanımı da önerilebilir. Bazı hastalarda vertigonun nüksetmesi ihtimali üzerine evde yapılabilecekleri baş dönmesi egzersizlerinin önerilmesi yararlı olacaktır. Baş dönmesi, beyin kanaması gibi hastalıkların tek bulgusu olabileceğinden beyin damar hastalıkları, MS gibi beyni etkileyen diğer hastalıkların teşhisi ve tedavisi hayati önem arz etmektedir” şeklinde konuştu.

kaynak:beyazgazete

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.

 
Bloggerized by Blogger Template